Petter Berndalen Solo

Sveriges första spelman på slagverk!

Petters projekt ”Rhythm of Sweden” presenteras nu som en 40min lång solokonsert.
Petter_Berndalen_Rhythm_of_Sweden_Part1 Petter Berndalen har vänt upp och ner på gällande gängse normer om hur man spelar trummor.
Han har under många år låtit sig inspireras av den melodibärande funktionen hos solospelmannen inom den svenska folkmusiken och låtit detta forma sitt spel. Hans mål är inte att spela något som passar till svensk folkmusik, utan att spela något som verkligen ÄR svensk folkmusik. Han har uppnått detta genom att studera solospelmän och applicera varje liten detalj till sitt trumspel.

Konsertens uruppförande på Stallet i Stockholm recenserades i Dagens Nyheter:

”Det tar en stund att förstå vad man lyssnar på. Det är en musik med helt egna ramar. Han spelar verkligen låtarna på ett väldigt konkret vis, med fraser, repriser och allt och plötsligt tonar melodier fram i huvudet; ”Polska efter Nylandspojkarna”, ”Vi sålde våra hemman”.

Det är fruktansvärt svängigt, fulländat och egensinnigt. Men det mest anmärkningsvärda är att han får det att låta som folkmusik, inte som friformsjazz eller världsmusik. Genom att detaljstudera fiol-spelmän och härma deras syntax har han hittat ett sätt att infoga sitt trumset i traditionen.”

Po Tidholm, Dagens Nyheter

Petter_Berndalen_Foto_Andy_Liffner_1_Web

Petter_Berndalen_Foto_Andy_Liffner_2_Web

Petter_Berndalen_Foto_Andy_Liffner_3_Web

Lyssna
Pressbilder

Recensioner

Rider

- Ladda ned Rider.