Skapar musikstycke av ventilationsrör

Hallstroms ÖP

Publicerat i Östersundsposten 10 juni 2014

– Det här är bättre än julafton.
Så säger trumslagaren Petter Berndalen, som fått i uppdrag att skapa ett musikstycke med hjälp av ventilationsrör från Hallströms Verkstäder.

Rör från golv till tak. Stora, små, breda, tunna, med lister i gummi eller utan. Här, på Hallströms Verkstäders lager i Nälden, går trumslagaren Petter Berndalen runt och tittar, känner, bankar och slår.

Ur en stor kartong plockar han upp en stor plåtring. Han trummar på den med fingrarna.

– Hör ni klangen? Fantastiskt.

Hallströms Verkstäder firar 100 år i år och i höst bjuder de in till Öppet Hus i lokalerna i Nälden. Till firandet har Petter Berndalen anlitats, en internationellt erkänd slagverkare som bland annat vunnit Musikaliska Akademins folkmusikpris. Han kommer från Bollnäs men bor i Stockholm, där han även utbildat sig vid Kungliga Musikhögskolan.
Petter Berndalen är känd för att skapa musik på saker som inte anses vara instrument. Bland annat har han tidigare skapat ett musikstycke med hjälp av 21 lampor.

– Jag tänker så här, alla musikinstrument blev till någon gång. Gitarren till exempel, den skapades när någon kom på att man kunde dra strängar på en låda. Innan dess fanns det ingen gitarr. Och där är vi i dag, vi skapar instrument. Hittar vi inga så finns det en hel verkstad här med hantverkare som kan tillverka dem, säger han.
Petter Berndalen är på sitt allra första besök på Hallströms. Han visas runt, ser lokalerna, inventerar bland rören och plåten och får på så sätt välja ut det han kan behöva för att skapa musik av verkstadens främsta innehåll – ventilationslösningar i plåt.

– Det här är mitt första möte med plåten. Jag ska försöka hitta lite material i olika former och storlekar som e kan skicka till mig så jag kan börja skriva musiken, säger han och tar tag i en stor trumma av plåt som ligger på en lastpall.

– Det här kommer bli mäktigt, varje del har sin egen klang, säger han.

– Hör du, frågar han sin ledsagare Andreas Nyman, och knäpper till plåten med tummen.
Andreas Nyman lyssnar på det klingande ljudet och nickar. Han jobbar på Hallströms och är en av fyra anställda som ska framföra musikstycket tillsammans med Petter Berndalen.

– Jag spelar lite musik på hobbynivå och vi blev tillfrågade om vi ville vara med och spela. Det ska bli kul, säger Andreas Nyman.
Idén att anlita Petter Berndalen till 100-årsfirandet kommer från Janne Strömstedt. Janne Strömstedt är kanske mest känd som musiker i folkmusikbandet Triakel, men han jobbar även som eventmakare och han har fått uppdraget att hjälpa Hallströms med jubileumsfirandet.

– När jag gick här i fabriken tänkte jag att det var så många häftiga ljud, de skulle man kunna göra något av. Då kom jag på att vi kunde engagera Petter Berndalen, säger Janne Strömstedt.

13 september är det planerat för Öppet Hus. Förutom Petter Berndalen så är bland andra Hoven Droven anlitade för att roa besökarna.

Annacarin Aronsson
063-161618
annacarin.aronsson@op.se