NID, Dagens Nyheter

|

Artist: NID
Titel: Homecoming Queen
Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Po Tidholm, Dagens Nyheter
Betyg: 4/5

Petter Berndalens examenskonsert från Mungliga Musikhögskolan gick ut på att han spelade svenska polskor på slagverk. Alltså inte rytmerna primärt utan själva melodierna.
Det var en märklig upplevelse, men jag håller med om utgångspunkten: i svensk folkmusik behövs inget instrument som förstärker rytmen. Faktiskt blir det oftast svängigare om man gör det jobbet själv, i huvudet. Den tanken präglar också hans insats i den här trion där han spelar folklåtar tillsammans med Hanna Wiskari Griffiths och fiolspelmannen Mia Marin. Hans trummor är långt från linjärna.
Trion gör låtar från Norge och Sverige, plockade för att de låter bra, snyggt och fantastifullt spelande med lätthet och fint flyt.
Bästa spår: ”Maja i september”

NID, Nerikes Allehanda

|

Artist: NID
Titel: Homecoming Queen
Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda
Betyg: 4/5

Imponerande och kreativt samspel

FOLKMUSIK. Saxofonisten Hanna Wiskari Griffiths var i Nya Zeeland under ett år. Hemkomsten var efterlängtad får vi veta i albumtexten till gruppen NIDs andra CD, ”Homecoming Queen”. Här hörs hon i tajt stämspel med Mia Marin på femsträngad fiol, men jag måste ändå framhålla gruppens tredje medlem, slagverkaren Petter Berndalen som med små medel men oändlig kreativitet sätter pulsen i låtarna. De elva spåren består av både nyskrivna och traditionella låtar, Kreativiteten flödar och samspelet imponerar.

NID, Västerbottenskuriren

|

Artist: NID
Titel: Homecoming Queen
Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Jan Westerlund, Västerbottens-kuriren 5/12 2013
Betyg: 5/5

Ordet revolutionerande används ofta allt för slentrianmässigt, men kan knappast bli mer adekvat än när det gäller slagverkaren Petter Berndalen. Med sitt ovanliga instrumentarium deltar han i både det rytmiska, melodiska och basregistret.
Inte revolutionerande, men ovanligt, är en kvinnlig saxofonist; Hanna Wiskari Griffiths sopransax utgör tillsammans med Mia Marin med sin femsträngade fiol ett band som inte väjer för det subtilt avskalade, men som också kan röja med stormstyrka. Polskorna svänger, stillsamma visor manar till ro och samspelet är näst intill förbluffande.

NID, Uppsala Nya Tidning

|

Artist: NID
Titel: Homecoming Queen
Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Ulf Gustavsson, Uppsala Nya Tidning 4/12 2013
Betyg: 4/5

En särpräglad folkmusikgrupp som trollbinder med sin senaste skiva, skriver UNT:s recensent Ulf Gustavsson om NID.

NID är helt klart en av de mest särpräglade svenska folkmusikgrupperna, med sin sättning femsträngad fiol (Mia Marin), sopransaxofon (Hanna Wiskari Griffiths) och slagverk (Petter Berndalen). Här i en blandning av eget material och traditionella polskor bl a från Bohuslän, i ett kontrastrikt samspel som låter mycket mer än bara tre instrument. Och inte minst ett mjukt svängande groove, så medryckande, så trollbindande.
Bästa spår: Sevlien

NID, Lira

|

Artist: NID
Titel: Homecoming Queen
Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Rasmus Klockljung, Lira 22/11 2013

NID säger sig utforska ensemblespelet, och det är ingen underdrift. Alla arrangemang är detaljrika och uppenbarligen extremt noggrant inövade, varenda liten synkop eller dynamisk skiftning görs med oerhört tajthet. I fokus står melodierna, framförda på fiol av Mia Marin, sopransax Hanna Wiskari Griffiths och av slagverkaren Petter Berndalen på hans högt personliga sätt. Trion spelar mestadels traditionella låtar från Sverige och Norge samt en handfull egna kompositioner. Homecoming Queen är NIDs blott andra album, hela sju år efter debuten, men klart värt att vänta på. Det svänger ordentligt och de snygga melodierna och det täta och ständigt omväxlande samspelet gör detta till en riktigt fin folkmusikplatta.

NID, Lira

|

Artist: NID
Title: NID
Genre: Folkmusik
Skivbolag: Academus
Recenserad av: Jonas Bergroth, Lira

”Känns som en i alla avseenden tidstypisk svensk folkmusikproduktion våren 2006. Folkrockens tunggungande storhetstid är ohjälpligt över. Inga Garmar eller Hedningar fyller festivalscenerna. När [ni:d] spelar tillsammans är det i stället fråga om närmast kammarmusikalisk känslighet och lyhördhet i samspelet. Resultatet blir utpräglad lyssningsmusik bäst lämpad för kyrkorum, konsertsalar eller möjligen riktigt dyra hörlurar.
Musikhögskolekompisarna Hanna Wiskari på saxofon, Mia Gustafsson på fiol och slagverkaren Petter Berndalen strävar in mot melodins urkärna så tätt att de vill uppgå i en enda klingande kropp. Skivan är lite samma andas barns om Johan Hedins olika projekt och kanske en logisk fortsättning om man utgår från svensk folkmusiks supertrio Väsen. Inte oväntat är det Väsen-medlemmen Mikael Marin som står som [ni:d]s musikaliska gudfar.”