Kvartett Blå & Petter Berndalen, Koncertrecension

Koncertrecension av Fride Jansson, Sörmlands Nyheter, 17 aug 2009

Musik på Sörmländska slott och herresäten – Klassiskt och folkligt i spännande möte

Stråkkvartett plus slagverk är en ovanlig kombination. Men igår på Öster Malma slott spelade Mihai Cucu, Camilla Arvidsson, Kristina Ekman och Bo Fåhraeus med Petter Berndalen. Sommarens slottsmusik börjar gå mot sitt slut. Intressant är hur årets båda konserter­ på Öster Malma har försökt kombinera­ klassisk konstmusik med mer improviserat folklig. I går eftermiddag var det Petter Berndalen som stod för de rytmiska och klangliga kryddorna, solistiskt eller tillsammans med de fyra stråkmusikerna i Kvartett Blå.

Allra mest spännande blev det faktiskt i de båda mellansatserna av Sjostakovitjs tredje stråkkvartett. Men stopp, hallå, inte kan man lägga till slagverk i ett ­sådant stycke? Jodå, när de spelas så här mjukt och följsamt och bara lätt förstärker det ödesmättat svaga bortdöendet och likaså bara färgar den krigiskt barbariska dödsdans som redan finns i partituret.
Svensk folkmusik hörde vi före paus. Dels en kvartett av Adrian Jones, där en polska finns som grund för de fyra satserna som växlar mellan modernistisk kärvhet och spelmansklanger. Som allra mäktigast med 56 takters altfiolsolo i ensam glans för Kristina ­Ekman. Dels Sven Albäcks stycke ”Myr” i Petter Berndalens tolkning för sparsmakat slagverk: cymbaler, tamburiner och plingande klockor med skönt skavande intervaller. Totalt sett hade jag dock gärna­ hört och sett mer av Petter­ Berndalens stora talang och personlighet under konserten. Men inte hade jag velat avstå från ”Lärkkvartetten” av Haydn­ för det, lite långsamt spelad ­kanske men mjukt och vackert och musikantiskt skönt.
Fride Jansson, Sörmlands Nyheter