NID, Arvika Nyheter

Artist: NID
Title: NID
Genre: Folkmusik
Skivbolag: Academus
Recenserad av: Sven Ljungberg, Arvika nyheter

”Inspirerande folkmusik!
Mia Gustafsson, Hanna Wiskari och Petter Berndalen gett ut en alldeles utomordentlig folkmusik-cd. Den på pappret något udda sättningen fiol, saxofon och slagverk visar sig i praktiken tolka musiken på ett förförande sätt. Micke Marin skriver i skivans konvolut att [ni:d] lyckats skapa ”det musikaliska nordiska ljuset”. Det är en liknelse som väl presenterar gruppens musik.
Skall man försöka spåra influenser till gruppens sound får man lyssna på Filarfolket, där en av Mias inspiratörer Ellika Frisell spelade fiol och Tina Johansson-Quartey spelade slagverk. Speciellt den härligt galna old-time låten Blackberry Blossom skulle mycket väl kunnat dykt upp på en gammal Filarfolketplatta och Eva Saethers underbart vackra Fastän fanns faktiskt med på Groupas klassiker Utan Sans från 1988.
När jag spelade plattan för några ”rockorienterade ungdomar” blev den spontana kommentaren att det låter som Freak Kitchen med IA Eklundh på fiol! Liknelsen säger en hel del om intensiteten och närvarokänslan i musiken.
Det är en skiva som förbehållslöst kan rekommenderas alla som är intresserade av bra musik!
Faktiskt är det den bästa folkmusikplattan jag hört på mycket, mycket länge.”